Otoplastie
Ce este Otoplastia?
Otoplastia este denumirea operatiei pentru corectarea urechilor decolate, adica, urechile care au un pavilion proeminent. Prin aceasta operatie se imbunatateste forma si aspectul urechilor.
Otoplastia poate corecta un defect în structura urechii prezent la naştere care devine evident (vizibil) odată cu inaintarea in varsta sau poate trata urechi diforme cauzate de leziuni.
Aceasta operatie se poate efectua la adulti, adolescenti, dar si la copii incepand cu 5 ani.
Pacientul/ pacienta trebuie sa aiba o discutie deschisa cu medicul chirurg pentru a-i explica motivul pentru care solicitati otoplastia si asteptarile dumneavoastra.
Inainte de operatie
Inaintea operatiei se efectueaza un examen amanuntit al urechii si se fac fotografii. Se preleveaza analizele uzuale. Daca urmeaza un alt tip de anestezie decat cea locala, veti beneficia de un consult preanestezic.
Trebuie sa specificati daca fumati, consumati alcool, medicamentele luate (anticoagulante, anticonceptionale, antiinflamatorii etc.), bolile de care suferiti, interventiile chirurgicale anterioare.
Pentru pregatirea interventiei anticonceptionalele orale trebuiesc oprite cu cel putin 6 saptamani inainte, trebuie sa evitati sa luati aspirina sau alte antiinflamatoare nesteroidiene (tip ibuprofen sau ketoprofen).
Este recomandat sa opriti fumatul cu o luna inaintea operatiei si pe perioada de recuperare postoperatorie, pentru a reduce posibilitatea unei complicatii postoperatorii legata de cicatrizare. Daca nu puteti opri fumatul incercati sa reduceti cat de mult numarul tigarilor fumate pe zi.
Este de preferat ca data operatiei sa nu se suprapuna cu menstruatia, deoarece creste riscul de sangerare.
Vi se vor prezenta variantele terapeutice si veti alege impreuna cu doctorul dumneavoastra metoda care vi se potriveste cel mai bine.
Operatia de Otoplastie
In operatia de otoplastie exista 3 posibilitati pentru anestezie, iar decizia va fi luata dupa o discutie cu anestezistul si chirurgul dumneavoastra:
– anestezie locala (anestezicul se injecteaza local)
– anestezie locala asociata cu sedare intravenoasa (medicul anestezist va injecteaza substante care va fac sa dormiti si produc amnezia momentului operator)
– anestezia generala clasica
Inciziile cutanate se efectueaza in spatele urechii, in pliul retroauricular (pliul dintre ureche si cap). In anumite cazuri de otoplastie, rar, sunt necesare incizii si pe fata anterioara a urechii, dar acestea sunt ascunse in pliurile naturale ale urechii.
Tegumentul se decoleaza pentru a expune cartilajul, care se remodeleaza prin diverse tehnici, care de obicei implica folosirea unor fire de sutura situate profund.
Dupa operatia de otoplastie pansamentul se face cu comprese sterile si cu fasa elastica in jurul capului pentru a mentine urechile in pozitia potrivita.
Dupa Otoplastie
Durerile postoperatorii sunt controlate cu antialgice si antiinflamatorii.
De obicei spitalizarea este de zi, externarea putand avea loc dupa cateva ore postoperator otoplastiei, dar in anumite cazuri internarea se poate prelungi pentru 1 sau 2 zile.
Primul pansament se face in prima zi postoperator. Urechile sunt de obicei umflate, exista posibilitatea sa apara echimoze (vanatai). Banda elastica sau o bentita stransa trebuie purtanta in jur de 15 zile postoperator pentru a stabiliza rezultatul chirurgical. Pansamentul nu trebuie scos decat la indicatia medicului curant, pentru a nu produce presiune.
Firele se scot la 9-10 zile postoperator otoplastiei.Intre timp trebuie evitata practicarea sporturilor care cresc riscul loviturilor, ce pot afecta rezultatul final.
Dupa operatia de otoplastie, trebuie evitata expunerea la frig pentru cel putin 2 luni, deoarece creste riscul de degeraturi prin scaderea temporara a sensibilitatii.
Riscurile Otoplastiei
Riscurile Otoplastiei si posibilele complicatii ce pot aparea sunt:
- sangerare
- hematom
- infectie, foarte rara
- necroza cutanata, exceptionala
- cicatrice anormale
- riscurile anesteziei, minime
- asimetrie
- vindecare lenta a plagilor
- schimbari in sensibilitatea pielii
- alergii la pansamente