Liposuctie
Ce este Liposuctia?
Deoarece cei doi termeni, „liposuctie” si „lipoaspiratie” creaza deseori confuzii, trebuie spus de la inceput ca ambele cuvinte sunt identice si semnifica acelasi tip de interventie chirurgicala.
Operatia de liposuctie este o metoda chirurgicala de inlaturare a excesului de grasime din anumite zone ale corpului.
Trebuie avut in vedere ca extragerea grasimii prin lipoaspirare nu este o metoda de scadere in greutate, ci o metoda de modelare corporala.
Liposuctia se poate aplica in functie de preferinta, atat barbatilor, cat si femeilor, pe mai multe zone ale corpului: barbie, abdomen, flancuri, spate, brate, coapse si regiunea trohanteriana, genunchi, gambe si glezne.
De asemenea, operatia de liposuctie se poate asocia si cu alte operatii estetice precum lipofillingul, liftingul de brate sau liftingul coapselor.
Inainte de operatie
In cadrul consultatiei de dinaintea operatiei, se evalueaza starea de sanatate (eventualele boli, alergii, medicamente uzuale).
Ca si in cazul altor operatii estetice, se va evita utilizarea cu cel putin 10 zile inainte de liposuctie a medicamentelor de tip anti-inflamatoare sau a aspiriei, acestea fiind de evitat deoarece favorizeaza sangerarea.
De asemenea, anticonceptionalele trebuiesc oprite cu 4-6 saptamani inainte de operatie (cresc riscul de complicatii tromboembolice, favorizeaza formarea de cheaguri in sange).
Inainte de liposuctie trebuie evitata expunerea excesiva la soare sau la solar, pentru ca sensibilitatea pielii creste si acest fapt poate ingreuna cicatrizarea dupa operatie.
Se recomanda o dieta echilibrata in perioada pre- si postoperatorie.
In acelasi timp este indicat ca inainte de operatia de liposuctie sa se opreasca fumatul cu cel putin 1 luna sau macar sa se reduca considerabil numarul tigarilor fumate pe zi (ingreuneaza procesul de cicatrizare si pot aparea complicatii).
Operatia de Liposuctiesuctie
Operatia de liposuctie presupune efectuarea unor incizii foarte mici in zonele de aspirat (aproximativ 3-4 mm lungime), ascunse cel mai frecvent la nivelul pliurilor naturale.
Dupa efectuarea inciziilor, se introduce o solutie (infiltratie) pentru a usura aspiratia ulterioara. In cateva minute se incepe liposuctia folosind canule de aspiratie cu varfuri boante de diferite dimensiuni in functie de zona. Cantitatea de grasime lipoaspirata trebuie adaptata la calitatea pielii supradiacente, deoarece lipoaspiratia in exces poate determina un exces cutanat si un aspect imbatranit al regiunii.
Dupa terminarea liposuctiunii, inciziile se inchid cu un fir pentru a obtine o cicatrice minima si se foloseste imbracaminte de compresiune pentru a favoriza reasezarea pielii si reducerea edemului.
Durata operatiei de liposuctie variaza in functie de cantitatea de grasime extrasa si de numarul de zone tratate.
Dupa Liposuctie
Perioada de recuperare postoperator liposuctiei depinde de cantitatea de grasime extrasa.
Imediat postoperatie apar echimoze (vanatai) si edem care apoi se retrag in 10 ? 20 de zile. Durerile sunt variabile, dar nu foarte intense si trec sau sunt mult ameliorate cu antidureroase clasice.
Primele zile postoperator se poate resimti o oboseala si slabiciune. Activitatea normala poate fi reluata dupa 2-10 zile de la operatie, in functie de cat de importanta a fost cantitatea de grasime extrasa si de tipul activitatii profesionale. Hainele de compresiune se poarta timp de 4 saptamani.
Nu trebuiesc expuse la soare zonele operate timp de cel putin 3 saptamani de la liposuctie (se poate produce hiperpigmentarea acestora).
De specificat este faptul ca timp de 2-3 saptamani nu se constata nici o diferenta din cauza edemului, ulterior, rezultatul incepe sa fie observabil, iar rezultatul final se poate evalua ca 3 ? 6 luni cand pielea incepe sa se aseze si se defineste noua silueta.
Complicatiile Liposuctiei
Riscul anestezic trebuie discutat cu medicul anestezist. Astazi, complicatiile legate de anestezie sunt foarte rare.
Complicatiile care pot aparea in urma operatiilor de liposuctie sunt:
- asimetria zonelor liposuctionate sau mici denivelari > pot fi corectate cu o noua interventie de obicei cu anestezie locala
- accidente trombo-embolice (flebita, embolie pulmonara) > foarte rare
- sangerari > rar, importante daca nu exita o tulburare de coagulare asociata
- hematom > apare foarte rar
- serom > apare foarte rar
- infectie > apare foarte foarte rar
- necroza cutanata > foarte rar, este limitata si localizata. Mai frecvent la fumatori, mai ales daca nu s-a oprit fumatul.
- perforatia intestinala sau ocluzia intestinala > o complicatie foarte importanta, cu risc vital, care apare rar, atunci cand se trece cu canula prin peretele abdominal si se patrunde in cavitatea abdominala. Trebuie sa se intervina de urgenta intr-o sectie de chirurgie generala.
- tulburari ale metabolismului sau anemie > in cazul liposuctiilor cu cantitati mari de grasime extrase.
Anestezia
In functie de numarul zonelor de aspirat se poate efectua anestezie locala sau anestezie locala + sedare intravenoasa sau anestezie generala sau rahianestezie in cazul lipoaspiratiei strict la membrele inferioare. Tipul anesteziei se decide impreuna cu medicul anestezist inainte de liposuctie.